Λεύκες, Πάρος

Ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Πάρου, οι Λεύκες

Ο παραδοσιακός οικισμός Λεύκες, στην Πάρο

Η κεντρική πλατεία στο χωριό Λεύκες της Πάρου

Το πλέον ορεινό χωριό της Πάρου και το πιο πράσινο. Οι Λεύκες ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Πάρου. Ο οικισμός είναι ακριβώς κάτω από το πευκοδάσος στο ύψωμα. Μια βόλτα στα πανέμορφα στενάκια του με τους λευκούς αρμούς θα σας εντυπωσιάσει. Θα δείτε τα παλιά πλυσταριά, που κάποιες νοικοκυρές τα χρησιμοποιούν ακόμη, το Σπίτι της Λογοτεχνίας, το γραφικό Ράμνο, δρόμο με ταβερνάκια και άλλα μαγαζιά και την υπέροχη θέα. Θάλασσα και στο βάθος η Νάξος.

Τα σπίτια είναι αμφιθεατρικά χτισμένα. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη αλλά και ντόπιοι οι οποίοι επέλεξαν το βουνό για να χτίσουν το χωριό τους από το φόβο των πειρατών.

Ο Ράμνος, κεντρικός δρόμος του οικισμού είναι ανάμεσα σε νεοκλασικά κτίσματα, το σχολείο, την πρώην κοινότητα, το Σπίτι της λογοτεχνίας. Στο δρόμο αυτό, κάτοικοι της Πάρου και επισκέπτες κάνουν τον περίπατό τους ή κάθονται σε κάποιο από τα μαγαζιά που βρίσκονται εκεί, όπως και τα καφενεία στη μικρή πλατεία όπου είναι και το μνημείο των Ηρώων.

Στους λόφους, γύρω από το χωριό στέκουν ανεμόμυλοι, πολλοί εκ των οποίων έχουν αναπαλαιωθεί και στην άκρη του χωριού σε ύψωμα, είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας με τα περίφημα καμπαναριά του.

Οι Λεύκες είναι το πιο πράσινο χωριό της Πάρου, γι’ αυτό κάνοντας βόλτα στα δρομάκια του ή επίσκεψη στα πολλά εκκλησάκια του χωριού, ακούει κανείς τα τζιτζίκια, και το σούρουπο τα τριζόνια και τον γκιώνη. Το χωριό είναι ιδιαίτερα τουριστικό, καθώς προσελκύει τους καλοκαιρινούς μήνες πάρα πολλούς επισκέπτες της Πάρου.

Στις Λεύκες, εκτός από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο πολιτιστικός Σύλλογος ΥΡΙΑ, γίνεται και η γιορτή του Καράβολα. Η γιορτή του Καράβολα είναι μια ευκαιρία για τους Λευκιανούς να γιορτάσουν το τέλος του καλοκαιριού. Δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία, γίνεται στο τέλος Αυγούστου και τη διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκών ΜΕΑΣ Υρία.

Υπάρχει φαγητό όπως καράβολες (μεγάλα σαλιγγάρια όπως λέγονται στην Πάρο), σκορδαλιά, αμπελοφάσουλα, παραδοσιακά τυριά, ρεβύθια στο φούρνο και φυσικά άφθονο κρασί. Είναι το μεγαλύτερο γλέντι του χωριού και η διασκέδαση κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αφού τη βραδιά συνοδεύουν νησιώτικα τραγούδια! Εαν βρεθείτε εκείνη την εποχή στο νησί της Πάρου, σίγουρα αξίζει να επισκευθείτε το χωριό των Λευκών και το πανηγύρι του Καράβολα.

ΚΤΕΛ προς Λεύκες: Παροικιά - Δρυός: Παροικιά - Μαράθι - Κώστο - Λεύκες - Πρόδρομος - Μάρμαρα - Μάρπησσα - Πίσω Λιβάδι - Λογαράς - Παραλία Πούντας - Χρυσή Ακτή - Δρυός - Άσπρο Χωριό

Θα βρείτε: εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ-μπαρ και παραδοσιακά καφενεία

Αξιοθέατα: Αγ.Τριάδα, Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου "Υρία", Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Αιγαίου

Πανηγύρια: του Καράβολα, του Αγ.γιάννη του Καπαρού

Φωτογραφίες

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το περίτεχνο καμπαναριό στις Λεύκες Ο οικισμός Λεύκες τη νύχτα Ο οικισμός Λεύκες από ψηλά Παραδοσιακό καφενείο στις Λεύκες Περπατώντας στις Λεύκες Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στις Λεύκες Πλακόστρωτο σοκάκι με βόλτο στις Λεύκες Πλακόστρωτο σοκάκι με ανθισμένες βουκαμβίλιες στις Λεύκες Παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία, στις Λεύκες Παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία, στις Λεύκες

Εστιατόριο Κλαρίνος


Λεύκες, Πάρος

Στο πιο γραφικό χωριό της Πάρου στις Λεύκες βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα “ο Κλαρίνος”. Σε ένα ήσυχο ζεστό & οικογενειακό περιβάλλον θα απολαύσετε τα πιο νόστιμα κρεατικά, τυροκομικά και λαχανικά παραγωγής μας, όπως επίσης το κρασί κ την σούμα μας σε προσιτές τιμές...

Εστιατόριο Κλαρίνος telephone

Εστιατόριο Κλαρίνος telephone +30 2284041608

 • Ανοικτά:
 • ΙΑΝ
 • ΦΕΒ
 • ΜΑΡ
 • ΑΠΡ
 • ΜΑΙ
 • ΙΟΥΝ
 • ΙΟΥΛ
 • ΑΥΓ
 • ΣΕΠ
 • ΟΚΤ
 • ΝΟΕ
 • ΔΕΚ

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή