Σύλλογος περίθαλψης και προστασίας άγριων ζώων Αλκυόνη στην Πάρο

Πληροφορίες για τον σύλλογο περίθαλψης και προστασίας άγριων ζώων Αλκυόνη στην Πάρο

Γνωρίστε τις δραστηριότητες του συλλόγου Αλκυόνη στην Πάρο

Απελευθέρωση μελισσοφάγου από τον σύλλογο Αλκυόνη στην Πάρο

Ίδρυση

Η ΑΛΚΥΟΝΗ ιδρύθηκε το 1995 στην Πάρο ως μη κερδοσκοπικός Σύλλογος Περίθαλψης & Προστασίας Αγρίων Ζώων, με σκοπό:

 • Την Περίθαλψη και Επανένταξη στη φύση όλων των Αγρίων Ζώων, τα οποία τραυματισμένα, εξασθενημένα ή άρρωστα καταλήγουν στο νοσηλευτήριό της.
 • Την Προστασία της Πανίδας μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Ευαισθητοποίησης και της Συνεργασίας των πολιτών και της Προστασίας των βιοτόπων μέσα από συγκέντρωση στοιχείων και μελετών και μέσα από ενημερωτικές, κρατικές και όπου χρειαστεί νομικές διαδικασίες.

Λειτουργία

Η λειτουργία της ΑΛΚΥΟΝΗΣ στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά εργασίας.

Όλοι όσοι εργάζονται στο Σύλλογο είναι εθελοντές είτε ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Πάρου ή της Αθήνας, είτε ανήκουν στους λειτουργούς των σταθμών Α’ Βοηθειών σε όλη την Ελλάδα, είτε ανήκουν στους απανταχού επιστημονικούς μας συνεργάτες.

Τηλ. 2284022931, 6944741616

Νέες εγκαταστάσεις της Αλκυόνης

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ζώων που δέχονταν και φιλοξενούσε η ΑΛΚΥΟΝΗ στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, έφερε αναπόφευκτα και την ανάγκη της επέκτασης, σε νέες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Τη λύση στην ανεύρεση οικοπέδου προσέφερε με ευγένεια και αγάπη, η Ιερά Μονή Λογγοβάρδας της Πάρου, παραχωρώντας έναντι συμβολικού ενοικίου, κτήμα 12.60 στρεμμάτων στην περιοχή Καμάρες της Πάρου, ώστε να χτιστούν εκεί οι νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ.

Το Χειμώνα 1997-98, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες του Συλλόγου παρουσίασαν τα φιλόδοξα σχέδιά τους, για τη συνολική διαμόρφωση του χώρου, σε ένα από τα πιο οργανωμένα και πολυτελή Νοσηλευτήρια Άγριων Ζώων της Ευρώπης.

Από το Μάρτιο του 1998 που ξεκίνησαν οι εργασίες, μέχρι και τον Ιούνιο του 2000 που έγιναν τα εγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, εργάστηκαν στο χώρο 112 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, που έρχονταν στην Πάρο ειδικά για αυτό το σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα για την αγορά των οικοδομικών υλικών, συγκεντρώθηκαν από δωρεές ιδιωτών φίλων του Συλλόγου και από τις εταιρίες χορηγούς των νέων εγκαταστάσεων. Ας περιπλανηθούμε όμως για λίγο στο χώρο, αρχίζοντας από το κτίριο, το οποίο συναντάμε αμέσως μετά την κεντρική είσοδο.

Στο πετρόχτιστο κτίριο 220 τετ. μέτρων. Στεγάζονται:

 • Το χειρουργείο
 • Το ακτινολογικό εργαστήριο
 • 2 αίθουσες Α’ βοηθειών
 • Η αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
 • Το γραφείο
 • Οι κοιτώνες των εθελοντών
 • Η κουζίνα των εθελοντών
 • Η τουαλέτα των εθελοντών και των επισκεπτών
 • Το παρασκευαστήριο των τροφών των ζώων
 • Η αποθήκη

Νοσηλευτήριο άγριων ζώων

Δυτικά του ιατρείου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί τους επισκέπτες, στο χτισμένο παρατηρητήριο με θέα στα ανάπηρα υδρόβια πουλιά.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί στους φίλους επισκέπτες, πως το σημείο του παρατηρητηρίου είναι το μόνο από το οποίο μπορούν να δουν κάποια από τα πουλιά που φιλοξενούνται στην ΑΛΚΥΟΝΗ. Αυτό συμβαίνει διότι τα άγρια πουλιά στην αιχμαλωσία, πάσχουν από άγχος, το οποίο μεγιστοποιεί η όποια ανθρώπινη παρουσία, καθώς και η ανθρώπινη φωνή.

Ο χώρος στον οποίο φιλοξενούνται τα ανάπηρα υδρόβια πουλιά, είναι μία περιφραγμένη έκταση 1,5 στρέμματος, όπου περιέχεται τεχνητή λίμνη 35 τετ. μέτρων. Στη διαμόρφωση του χώρου αυτού, συμπεριλαμβάνονται και κατάλληλα κατασκευασμένες στοές, για την προστασία των πουλιών από τον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή. Τέλος δεκάδες ταχείας αναπτύξεως δέντρα, φυτεύτηκαν από την Άνοιξη του 1998 έτσι ώστε σήμερα να έχει αρχίσει να φαίνεται η εικόνα ενός δασυλλίου.

Ανατολικά σε σχέση με τον προαναφερόμενο χώρο, βρίσκεται η περίφραξη 800 τετ. μέτρων, όπου φιλοξενούνται οι ανάπηροι γλάροι. Και σ’ αυτόν το χώρο περιέχονται, τεχνητή λίμνη και αρκετά δέντρα.

Το μεγαλύτερο έργο -μετά το κτίριο- που αφορά τις νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ στην Πάρο, είναι οιι συνολικής έκτασης 1000 τετ. μέτρων κλειστοί κλωβοί, στους οποίους φιλοξενούνται όλων των ειδών τα υπό περίθαλψη πουλιά.

Οι 19 αυτοί κλωβοί, έχουν κατασκευαστεί κατάλληλα για κάθε είδος που πρόκειται να φιλοξενήσουν και διαφέρουν σε μέγεθος, από (6μ. μήκος Χ 3μ. ύψος Χ 2μ. πλάτος), ο μικρότερος για τη φιλοξενία των μικρών πουλιών, έως (20μ. μήκος Χ 4μ. ύψος Χ 6μ. πλάτος), για τη φιλοξενία των απελευθερώσημων μεγαλόσωμων αρπακτικών πουλιών.

Στα δυτικά του οικοπέδου έχουν χτιστεί τρεις ξύλινες προκατασκευασμένες αποθήκες με διαστάσεις 7Χ6 μέτρα έκαστη.

Από το Μάρτιο του 1998 μέχρι σήμερα, έχουν φυτευτεί στο κτήμα περισσότερα από 600 δέντρα, ενώ τα μόνα σημεία που έχουν μείνει αφύτευτα είναι οι χώροι όπου προβλέπονται οι επεκτάσεις του κτιρίου και των κλωβών. Το 2011 με χορηγία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου φωτοβολταικό πάρκο, το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες των εγκαταστάσεων.

Νοσηλεία πελεκάνου στον σύλλογο Αλκυόνη στην Πάρο

Οι χορηγοί της ΑΛΚΥΟΝΗΣ και 112 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, επί 2,5 χρόνια εργάστηκαν εντατικά, ώστε να ολοκληρώσουν το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο Νοσηλευτήριο Άγριων Ζώων της Ελλάδας.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Από το ξεκίνημα της λειτουργίας της ΑΛΚΥΟΝΗΣ στην Πάρο, δόθηκε προτεραιότητα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι το μέσο που θα βοηθήσει όσο τίποτα άλλο στην αγωγή υπεύθυνων πολιτών, οι οποίοι θα σεβαστούν τη φύση και θα μειώσουν τις αιτίες της ανθροπωγενούς υποβάθμισής της.

Οι απελευθερώσεις των θεραπευμένων πουλιών της ΑΛΚΥΟΝΗΣ γίνονται σχεδόν πάντα με τη συμμετοχή κάποιου σχολείου. Ακολουθεί ομιλία στη σχολική τάξη με παράλληλη προβολή διαφανειών και συζήτηση με τους μαθητές.

Όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών στις νέες εγκαταστάσεις τον Ιούνιο του 2000, η ΑΛΚΥΟΝΗ απέκτησε ένα ακόμα βήμα για την άσκηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης παραδόθηκε σε λειτουργία.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί την αίθουσα στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ περισσότερα από 450 σχολεία, ενώ οι εθελοντές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ έχουν κάνει παρουσιάσεις εκτός Πάρου σε άλλα τόσα σχολεία σε όλη την Ελλάδα κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Νοσηλεία κουκουβάγιας στον σύλλογο Αλκυόνη στην Πάρο

Εκδοτική δραστηριότητα

Τον Αύγουστο του 1999 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φιλιππότη το βιβλίο με τίτλο "Πρώτες Βοήθειες για Άγρια Πουλιά". Το βιβλίο γράφτηκε από τους Πάνο Μαραφέλια κτηνίατρο και Μάριο Φουρνάρη διευθυντή της ΑΛΚΥΟΝΗΣ.

Πρόκειται για απλές οδηγίες που μπορεί να εφαρμόσει καθένας, για να προσφέρει μόνο τις πρώτες βοήθειες έως ότου μεταφέρει το πουλί σε κάποιο οργανωμένο νοσηλευτήριο για περίθαλψη.

Δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες σχετικά με το έργο της ΑΛΚΥΟΝΗΣ στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα ζητήματα της προστασίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος.

Κτηνίατροι με τους οποίους συνεργάζεται η Αλκυόνη στους σταθμούς Α' βοηθειών

 • Αντώνης Λάμπρου Κεντρικές εγκαταστάσεις (Πάρος)
 • Πάνος Μαραφέλιας (Αθήνα)
 • Μαρίκα Ιωαννίδου (Ρόδος)
 • Μαρία Καμπουράκη (Χανιά)
 • Μαργαρίτα Βάλδη (Σαντορίνη)
 • Δημήτριος Βασαλάκης (Νάξος)

Προσωπικό της Αλκυόνης

Το προσωπικό της ΑΛΚΥΟΝΗΣ αποτελείται από τους εθελοντές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ που απασχολούνται στην Πάρο, τους εθελοντές που απασχολούνται στους σταθμούς Α’ Βοηθειών και από τους επιστημονικούς συνεργάτες.

Οι εθελοντές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ που απασχολούνται στην Πάρο είναι τέσσερα έως τριάντα άτομα που προσφέρουν καθημερινή οκτάωρη εθελοντική εργασία.

Ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται διαφέρει τόσο διότι εξαρτάται από τις ανάγκες του Συλλόγου σε εργασία αλλά και από την προσφορά εθελοντικής εργασίας (π.χ. την Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι μεγαλύτερη η προσφορά εθελοντικής εργασίας).

Απασχολούνται τόσο στις καθημερινές εργασίες που αφορούν τα ζώα (ταΐσματα καθαριότητες κ.α), όσο και σε άλλες εργασίες όπως χτισίματα, περιποίηση και πότισμα των δέντρων, νέες φυτεύσεις, ξενάγηση των επισκεπτών, εμπλουτισμός της ιστοσελίδας του Συλλόγου στο διαδύκτιο κ.α.

Στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ στην Πάρο υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας έως και πέντε εθελοντών.

Φωτογραφίες

Απελευθέρωση αρπακτικού από τον σύλλογο Αλκυόνη Περίθαλψη αρπακτικού από τον σύλλογο Αλκυόνη Περίθαλψη άγριων ζώων από τον σύλλογο Αλκυόνη

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή