Η γεωγραφία της Πάρου

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά και υγρότοποι της Πάρου

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Πάρου

Πανοραμική φωτογραφία της Πάρου

H Πάρος βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, το οποίο αποτελείται από 24 νησιά. Απέχει 90 μίλα από τον Πειραιά και έχει περίπου 15.000 κατοίκους. Το υπέδαφος της Πάρου είναι από γρανίτη και ασβεστολιθικά πετρώματα κατά κύριο λόγο, συγκριτικά δε με τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος διαθέτει αρκετά υπόγεια νερά και έτσι το νησί υδροδοτείται από τις διαθέσιμες ποσότητες, χωρίς να γίνεται μεταφορά από αλλού.

Υγρότοπος στην Πάρο

Η Πάρος δεν ταλαιπωρείται από ανέμους μεγάλης έντασης όπως άλλα κυκλαδονήσια. Στο κέντρο του νησιού είναι ο κύριος ορεινός όγκος που τον διαδέχονται μαλακοί όγκοι χαμηλών λόφων. Το μεγαλύτερο μέρος των ακτών στην Πάρο –εκτός μέρος του βόρειου τμήματος- κρύβουν πανέμορφες παραλίες, που περιμένουν το σύγχρονο περιηγητή να αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Τόσα πολλά και διαφορετικά μυστικά, όσες και οι παραλίες.

Δάση δεν συναντά κανείς, αλλά βλάστηση χαμηλή, σκληρή ή κοντόκορμα δένδρα, μεγάλους θάμνους, όπως πουρνάρια, φίδες, σχοινάρια, κουμαριές, πικροδάφνες και σε ελάχιστες παραθαλάσσιες περιοχές ένα είδος μικρού κέδρου και αρμυρίκια.

Στην Πάρο εξακολουθούν να υπάρχουν υγρότοποι, παρά τις συνέπειες από τη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Στο νησί απογράφηκαν συνολικά 10 υγρότοποι, όλοι φυσικοί, που παρά τον μικρό τους αριθμό η ποικιλία τύπων υγρότοπων είναι αξιοσημείωτη: Έλος Κολυμπήθρες, Λιμνοθάλασσα Σάντα Μαρία, Αλυκή Αγκαιριάς, Έλος Μώλου ή Κεφάλου, Έλος Παροικίας, Έλος Χρυσής Ακτής, Αλυκή Πούντας, Λιμνοθάλασσα Πούντας, Αλυκές Λάγγερης (Πλατιά Άμμος) και Πίσω Αλυκή.

Οι αρκετές, σε σχέση με την έκταση της Πάρου, καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για αμπελοκαλλιέργεια και ελαιοκαλλιέργεια. Όπου η διαμόρφωση του εδάφους δυσκόλευε την καλλιέργεια, οι άνθρωποι έφτιαχναν πεζούλες, σύστημα αντιστήριξης του χώματος, ώστε να συγκρατείται και να δημιουργούνται καλλιεργήσιμοι χώροι.

Είναι χαρακτηριστικό όλων των Κυκλαδονησιών, αλλά και της εφευρετικότητας του ανθρώπου, να βρίσκει τρόπους, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς την επιβίωσή του. Συναντάμε επίσης πολλά είδη χόρτων (καυκαλίθρες, ραδίκια, ζοχούς, μυρώνια, κάλφα, σταμναγκάθι, μάραθο), βασικά στοιχεία της διατροφής των Παριανών και αρκετά αρωματικά (δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, μάραθο, φλισκούνι), που χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική απογειώνοντας τις γεύσεις, αλλά και σαν εξαιρετικά αφεψήματα.

Στην παραθαλάσσια ζώνη φύεται ο κρίνος της θάλασσας, ο αμάραντος, και το κρίταμο.

Στην Πάρο υπάρχει και η κοιλάδα με τις πεταλούδες. Είναι κοντά στα Ψυχοπιανά, πηγαίνοντας για Αλυκή, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζεται ένα είδος πεταλούδας που την ημέρα μένει ακίνητη πάνω στους κορμούς των δέντρων και στους βράχους, ενώ κατά το απόγευμα ανεβαίνει στα φυλλώματα.

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες στην Πάρο

Τέλος, στην Πάρο λειτουργεί από το 1995 ο Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων "Αλκυόνη". Ο σύλλογος λειτουργεί αποκλειστικά με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών απ' όλο τον κόσμο και οι εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται σε κτήμα 12,60 στρεμμάτων στην περιοχή Καμάρες.

Φωτογραφίες

Φωτογραφία με ανθισμένο θυμάρι Βράχος που μοιάζει με γλυπτό Τοπίο με ελαιόδεντρα και πεζούλες Αμπέλια στην Πάρο

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή