Ο Παριανός αμπελώνας

Ποικιλίες των σταφυλιών που ευδοκιμούν στην Πάρο και προσπάθειες οινοποίησης

Δοκιμάστε τα κρασιά της Πάρου, από τις μοναδικές ποικιλίες του παριανού αμπελώνα

Αμπελώνας στην Πάρο

Η δόξα του Παριανού αμπελώνα χάθηκε με το χρόνο, αλλά δεν έσβησε. Έως και το 1985 οι αμπελώνες ξεπερνούσαν τα 10.000 στρέμματα, σήμερα όμως έχουν περιοριστεί στα 5.000 στρέμματα.

Οι ποικιλίες που επικρατούν στην Πάρο είναι η Μανδηλαριά, Βάφτρα (ερυθρές), το μαύρο Αηδάνι, το λευκό Σαββατιανό και η Μονεβασιά που βρίσκεται αποκλειστικά μόνο στην Πάρο και δεν είναι τυχαίο, ότι το 1997 το κρασί από αυτή την ποικιλία, αναγνωρίστηκε με ονομασία προέλευσης από την Πάρο.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, που διαθέτει οινοποιείο, καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση και ανάπτυξη του παριανού αμπελώνα και στο πλαίσιο αυτό, με τη συνεργασία επιστημόνων, στοχεύουν στην ανάδειξη παλιών ποικιλιών της Πάρου και στον πολλαπλασιασμό των κλημάτων με κλωνοποίηση. Παράλληλα, με τη μέθοδο της θερμοποίησης προσπαθούν να εξυγιάνουν τα μολυσμένα φυτά.

Περιποίηση των αμπελιών στην Πάρο

Εκτός από το οινοποιείο του Αγροτικού Συν/σμού Πάρου, λειτουργούν και άλλα τρία οινοποιεία. Στα περισσότερα σπίτια όμως υπάρχει παριανό κρασί από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, ορισμένοι μάλιστα παραγωγοί, εκτός από δική τους χρήση πωλούν και στη λιανική.

Φωτογραφίες

Φθινοπωρινή φωτογραφία του παριανού αμπελώνα Διαδικασία λιωσίματος των σταφυλιών με παραδοσιακό τρόπο Διαδικασία λιωσίματος των σταφυλιών με παραδοσιακό τρόπο

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή