Σκόπας ο Πάριος

Πληροφορίες για τον αρχιτέκτονα και γλύπτη της αρχαιότητας Σκόπα τον Πάριο

Ένας σημαντικός αρχιτέκτονας που καταγότανε από την Πάρο

Ένας από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες και γλύπτες της αρχαιότητας (4ος αι. π,Χ), ο Σκόπας ο Πάριος, γεννήθηκε στην Πάρο. Πατέρας του ήταν ο γλύπτης Αρίστανδρος. Νέος έφυγε από την Πάρο και πέρασε από πολλά μέρη της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας, όπου άφησε πολλά έργα του.

Ο Σκόπας, μαζί με τον Φειδία, τον Πραξιτέλη, τον Λύσιππο, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο είδος του στην αρχαία Ελλάδα.

Σκόπας ο Πάριος

Από τα σημαντικότερα έργα του, το 395 π.Χ. είναι ο ναός της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα της Αρκαδίας, από τους ωραιότερους ναούς της Πελοποννήσου.

Επίσης, μαζί με άλλους συναδέλφους του διακόσμησαν και κατασκεύασαν το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Για την πόλη Κνίδο φιλοτέχνησε ένα άγαλμα του Διονύσου. Ο Σκόπας εργάστηκε και στην Σαμοθράκη και σ’ αυτόν αποδίδεται το άγαλμα της Νίκης που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου και είναι από παριανό μάρμαρο.

Κατά τον Παυσανία, ο Σκόπας φιλοτέχνησε το ωραιότερο αγαλμάτινο σύμπλεγμα Νηρηίδων, στο οποίο απεικονιζόταν η μεταφορά του νεκρού Αχιλλέως για ταφή από τον Ποσειδώνα, την Θέτιδα και τις Νηρηίδες.

Πάντως, ο Σκόπας ο Πάριος έγινε περισσότερο γνωστός από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά ναών στην Επίδαυρο και την Τεγέα. Του αποδίδονται ακόμη, αγάλματα του Έρωτα, του Πόθου και του Ίμερου που έφτιαξε για τα Μέγαρα.

Αντίγραφα έργων του, όπως η Βακχίς του μουσείου του Μονάχου και το άγαλμα του Μελέαγρου, του μυθικού ήρωα των Αιτωλών, χαρακτηρίζονται από εκφράσεις βίαιου πάθους. Αυτή η έκφραση αποτυπώνεται στα κεφάλια του Μελέαγρου και του Αχιλλέα. Τα χείλια είναι σφιγμένα, τα μάτια βαθουλωτά, τα φρύδια είναι πυκνά και ιδιαίτερα εξογκωμένα τα οστά του μετώπου.

Γενικώς τα έργα του χαρακτηρίζονται από έντονη εκφραστικότητα, όπως αναπαραστάσεις του Ερμή που φιλοτέχνησε μαζί με τον Λύσιππο.

'Άλλα γνωστά έργα του είναι ο "Μελέαγρος", το χάλκινο άγαλμα της "Αφροδίτης", το κεφάλι της Θεάς Υγείας, κόρης του Ασκληπιού (4ος αι.π.Χ., άγαλμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Στην Πάρο ο Σκόπας σχεδίασε το ναό της Εστίας που ανεγέρθηκε στην παλιά αγορά της πόλης, που πιθανότατα βρίσκεται κάτω από τους δρόμους της αγοράς στην Παροικία, πρωτεύουσα της Πάρου.

Τον Ιούνιο του 2011 πραγματοποιήθηκε στην Πάρο Διεθνές Συνέδριο για την προσωπικότητα και το έργο του Σκόπα του Πάριου, σε συνεργασία του Δήμου του νησιού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αρχίλοχος".

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή