Διατροφικές συνήθειες και γεύσεις της Πάρου

Όλα τα προϊόντα που μπορείτε να δοκιμάσετε στην Πάρο

Γνωρίστε την κουζίνα της Πάρου

Χταποδάκια που λιάζονται στην Πάρο

Οι κάτοικοι της Πάρου, όπως και το σύνολο σχεδόν των Κυκλαδιτών είχαν μάθει να είναι ευχαριστημένοι με εκείνα τα λίγα που τους εξασφάλιζαν η γη και η θάλασσα. Η ιδιαιτερότητα της φύσης των Κυκλάδων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες.

Έτσι, πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαστρονομία της Πάρου, έχουν τα προϊόντα που προέρχονται από την παριανή γη και τη θάλασσα.

Οπωροκηπευτικά, στις πλαγιές των λόφων, αμπέλια και ελιές, αλλά και ό,τι προσφέρει απλόχερα η φύση: χόρτα, μανιτάρια, κάπαρη, σαλιγκάρια, ρίγανη και διάφορα βότανα.

Το παραδοσιακό λιαστό ψάρι της Πάρου, η γούνα

Η μαγειρική των παριανών είχε ως βάση όλα αυτά, ενώ το ψάρι και το κρέας βρισκόταν πολύ αραιά στο τραπέζι τους. Οι νοικοκυρές όμως, με ευρηματικό τρόπο "πάντρεψαν" τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους και... ξεπήδησαν γεύσεις που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Πάρου.

Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού

Στο πέρασμα του χρόνου οι διατροφικές συνήθειες επηρεάστηκαν, όπως είναι φυσικό, από το πήγαινε-έλα των μεταναστών, αλλά και τα υλικά εμπλουτίστηκαν, αφού διευκολύνθηκε η επικοινωνία με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η βάση όμως αυτών των διατροφικών συνηθειών δεν αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου. Η απλότητα και οι καθαρές γεύσεις εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Πάρου. Οι Παριανοί χαίρονται το τραπέζι τους, που συχνά αποτελεί αφορμή επικοινωνίας και κυρίως γλεντιού.

Τα φαγητά στην Πάρο, εκτός από τη νοστιμιά τους, χαρακτηρίζονται και από την υψηλή διατροφική τους αξία. Αξίζει λοιπόν να δοκιμάσετε τα χαρακτηριστικά ρεβίθια που ψήνονται όλη τη νύχτα στον ξυλόφουρνο, τα σαλιγκάρια γιαχνί ή τους καραβόλους με σκορδαλιά, τους εξαιρετικούς ψαρομεζέδες, όπως τη λιαστή γούνα (παστός-λιαστός κολιός), αμπελοφάσουλα σαλάτα με σκορδαλιά...

Θα σας ενθουσιάσουν επίσης, τα τυριά της Πάρου (γραβιέρα, τουλουμοτύρι, ξυνομυζήθρα κ.α.) και οι ελιές, κυρίως οι ασκούδες. Φυσικά ένα ισορροπημένο γεύμα, συμπληρώνεται από καλοζυμωμένο ψωμί, αλλά κυρίως με κρασί από τους φημισμένους αμπελώνες της Πάρου με τις περίφημες ποικιλίες, όπως κόκκινη Μανδηλαριά και λευκή Μονεμβασιά.

Παραδοσιακή σούμα με συνοδεία σύκα από την Πάρο

Και για όσους αγαπούν το τσίπουρο, η Πάρος προσφέρει τη φημισμένη "σούμα" της, που συνοδεύει θαυμάσια κάθε είδους μεζέδες.

Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τις παριανές γεύσεις στα εστιατόρια, στα ταβερνάκια, στις όμορφες ψαροταβέρνες, όπου σε όλα κυριαρχούν τα τοπικά προϊόντα.

Ασφαλώς θέση στο παριανό τραπέζι έχουν τα παριανά σύκα τα λεγόμενα "σαμωτά" και τα γλυκά του κουταλιού.

Οι γεύσεις στην Πάρο είναι πολλές και ιδιαίτερες. Αξίζει να τις δοκιμάσετε.

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή