Τα μονοπάτια της Πάρου

Περιπατητικός τουρισμός στην Πάρο

Περπατήστε στην Πάρο

Η Πάρος προσφέρει τη δυνατότητα στους εραστές της πεζοπορίας να γνωρίσουν και μια άλλη όψη του νησιού. Ακολουθώντας κάποιες διαδρομές, μεγάλες ή και μικρότερες, ανάλογα με τη διάθεση και τη φυσική κατάσταση του καθενός, η φύση του Πάρου θα σας αποκαλυφθεί και θα σας μαγέψει. Κάθε εποχή έχει και τα θέλγητρά της.

Το νησί διατρέχουν πολλά μονοπάτια που τα παλαιότερα χρόνια εξυπηρετούσαν ανάγκες πρόσβασης των κατοίκων της Πάρου σε χωράφια, παραλίες, ξωκλήσια κ.λπ. Αρκετά διατηρούνται έως σήμερα εξυπηρετώντας κυρίως τους περιπατητές και σε μικρότερο βαθμό καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, αφού το αυτοκίνητο φτάνει πλέον παντού.

Στα μονοπάτια στο ορεινό κομμάτι της Πάρου, κυρίως την άνοιξη απολαμβάνετε το πράσινο, τα λουλούδια και τα διάφορα φυτά. Το καλοκαίρι τις μυρωδιές από το φασκόμηλο, τη ρίγανη και τα άλλα αρωματικά φυτά και φυσικά σε κάθε εποχή, εάν το επιτρέπει ο καιρός, την καταπληκτική θέα. Στα παραθαλάσσια, εκτός από την αύρα της θάλασσας και τη μυρωδιά του ιωδίου, θα θαυμάσετε τους θαλασσινούς κρίνους. Τα περισσότερα μονοπάτια στην Πάρο, πρόσφατα έχουν χαρτογραφηθεί, έχουν σημανθεί και καθαριστεί, για να είναι πιο βατά στη διαδρομή τους.

Λεύκες - Άγιος Γεώργιος

Ξεκινώντας από το κεντρικό ορεινό χωριό της Πάρου, τις Λεύκες μπορείτε να ακολουθήσετε δύο διαδρομές. Μία διαδρομή που οδηγεί σε πανέμορφες τοποθεσίες είναι αυτή, από το πευκοδάσος των Λευκών έως τα ανατολικά παράλια. Ξεκινάμε, ακολουθώντας το δρόμο προς την Αγία Κυριακή και αφού περάσουμε περιφερειακά τη νότια πλευρά του χωριού φτάνουμε στους τέσσερις ερειπωμένους μύλους πάνω στο ύψωμα. Εκεί μπορούμε να κάνουμε μία στάση και ν’ απολαύσουμε τη θέα. Συνεχίζοντας, περνάμε το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής και στην πρώτη διασταύρωση, λίγα μέτρα πιο κάτω, στρίβουμε δεξιά και μπαίνουμε στο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής.

Περπατώντας από τις Λεύκες προς τον Άγιο Γεώργιο

Μία μεγάλη ανηφόρα, περίπου εκατό μέτρων. Αν τη βγάλουμε, στη συνέχεια ο δρόμος είναι πιο βατός. Είναι ελικοειδής, αλλά με πανέμορφη φύση, πεζούλες, ελιές και αμπέλια. Φτάνουμε και πάλι σε διασταύρωση και στρίβουμε αριστερά. Ο δρόμος είναι κατηφορικός και οδηγούμαστε προς το Αφκλάκι. Απολαμβάνουμε τη θέα ενός χειμάρρου, μάλλον του μοναδικού στην Πάρο, που έχει νερά έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Περπατώντας στα μονοπάτια της Πάρου

Συνεχίζοντας, συναντάμε τον Άγιο Αρσένιο, ένα μικρό πανέμορφο εκκλησάκι. Από εκεί κατεβαίνουμε τα πέτρινα σκαλοπάτια και ακολουθώντας την κύτη του χείμαρρου φτάνουμε σε ογκώδη βράχια, επιβλητικά στο περιβάλλον τους και συνεχίζουμε την ανηφορική διαδρομή ανάμεσα σε πικροδάφνες και κυπαρίσσια για να φτάσουμε σε μια πηγή που έχει και υπόστεγο, όπου μπορούμε να ξαποστάσουμε. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε προς την Μάρπησσα. Στην πρώτη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά για να πάμε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας.

Μαράθι – Θαψανά

Με αφετηρία τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι, μία ακόμη ευχάριστη πεζοπορική διαδρομή στην Πάρο. Από εκεί μπαίνουμε στον οικισμό του Μαραθιού και συνεχίζουμε στο χωματόδρομο, που περνά μπροστά από τα ερειπωμένα πια κτίρια της Γαλλικής εταιρίας που έκανε εξόρυξη μαρμάρων (τον περίφημο λυχνίτη), στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί μπορούμε να επισκεφτούμε τις υπόγειες στοές των λατομείων, (τη σπηλιά των νυμφών και του Πανός).

Μονοπάτι Κώστος-Σάντα Μαρία στην Πάρο

Συνεχίζοντας το χωματόδρομο περνάμε από τα σύγχρονα σφαγεία (λειτούργησαν πρόσφατα) και φτάνουμε σε σταυροδρόμι. Αν μπούμε δεξιά πηγαίνουμε στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά και αριστερά πηγαίνουμε στην περιοχή Βουνιά, όπου συναντάμε κατά τη διαδρομή πολλές κατοικιές, μία εκ των οποίων διατηρείται από τον ιδιοκτήτη της Δ. Ρούσσο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λαογραφικό μουσείο. Μπορείτε να την επισκεφθείτε.

Στην επιστροφή, φτάνοντας στο δρόμο για Παροικία περνάμε τη γέφυρα του Έλητα, ακολουθούμε το χωματόδρομο και φτάνουμε στην περιοχή Θαψανά. Ειδυλλιακό το τοπίο και ακόμη φυσικό. Στην περιοχή βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο οποίο διαμένουν καλόγριες.

Από αυτή την περιοχή έχετε διάφορες επιλογές μονοπατιών. Προς τους Άγιους Πάντες, προς τον Άγιο Μηνά, και μέσω των λατομείων μαγγανίου, προς την Παροικία.

Λεύκες - Αλυκή

Όσοι είστε λάτρεις της πεζοπορίας, έχετε όμως και αντοχή, μπορείτε να κάνετε τη διαδρομή από τις Λεύκες στην Αλυκή. Ανηφορίζετε από τις Λεύκες προς τους Άγιους Πάντες, που είναι η ψηλότερη κορυφή της Πάρου (776 μ.). Περνάτε από τον Άγιο Ιωάννη τον Καπαρό, τον Άγιο Γεώργιο, την Ανερατζά και το Καμάρι, που είναι πραγματική πρόκληση.

Τμήμα του βυζαντινού μονοπατιού μέσα στις Λεύκες στην Πάρο

Σε όλη τη διαδρομή έχει ξερολιθιές, αμπέλια και λιόδεντρα, αρωματικά φυτά του βουνού, περιβόλια με φρούτα και λαχανικά, ποώδη φυτά, κέδρους, φίδες και σκίνα. Όταν φτάσετε στους Αγίους Θεοδώρους, έχετε δύο επιλογές. Δεξιά ο δρόμος οδηγεί στην Αγκαιριά, αριστερά στο Άσπρο Χωριό και τον Δρυό και αν συνεχίσετε, φτάνετε στην Αλυκή, όπου μπορείτε να βουτήξετε στα δροσερά νερά της.

Η διαδρομή είναι περίπου 20 χιλιόμετρα και η πεζοπορία διαρκεί περίπου 6 ώρες, μαζί με στάση για ξεκούραση και σνακ.

Κατά τη διαδρομή, ανεβαίνουμε στους Άγιους Πάντες και φτάνουμε στο εκκλησάκι τον Προφήτη Ηλία που είναι στην κορυφή. Από κει βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος των Κυκλάδων. Περνάμε επίσης από το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων (1928), στο οποίο ζουν μοναχές. Από το σημείο εκείνο έχετε δύο επιλογές. Δεξιά ο δρόμος οδηγεί προς την Αγκαιριά και αριστερά προς το Άσπρο Χωριό και τον Δρυό. Όποιον δρόμο και αν ακολουθήσετε, θα καταλήξετε στην παραλία.

Ακρωτήριο Κόρακας & Ακρωτήριο Αλμυρός

Εάν προτιμάτε τις παραθαλάσσιες διαδρομές, μπορείτε να ξεκινήσετε από τις Κολυμπήθρες με κατεύθυνση πρώτα για το Ακρωτήρι Κόρακας, όπου θα θαυμάσετε το φάρο. Περπατώντας κατά μήκος της ακτής και περνώντας από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Δέτη θα βρεθείτε στο Ακρωτήρι Αλμυρός και στη συνέχεια θα ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή για να επιστρέψετε στις Κολυμπήθρες. Η διαδρομή είναι περίπου 12 χιλιόμετρα. Επίσης, από τον Άη Γιάννη Δέτη, την παραλία στο μοναστήρι, αντί να επιστρέψετε στις Κολυμπήθρες, μπορείτε να συνεχίσετε αριστερά στο βουνό, να κατηφορίσετε σ’ ένα πανέμορφο κολπίσκο, που ενδείκνυται για κολύμπι και στη συνέχεια παραλιακά πια, να φτάσετε έως το γιαλό του Τούρκου, μία επίσης πανέμορφη καταγάλανη παραλία.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Δέτη στην Πάρο

Βυζαντινός Δρόμος Λεύκες-Πρόδρομος-Μάρπησσα

Το παλιό βυζαντινό μονοπάτι γνωστό και ως "βυζαντινός δρόμος", οδηγεί από το γραφικό χωριό Λεύκες στο χωριό Πρόδρομος, και θεωρείται ένα από τα κλασικά μονοπάτια της Πάρου. Η διαδρομή διαρκεί λίγο περισσότερο από μία ώρα. Το μονοπάτι έχει μαρμαρόπλακες και περνά μέσα από μια πανέμορφη φύση με μυρουδιές από θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, σπάρτα.

Όταν φτάσετε στον Πρόδρομο παίρνετε το μονοπάτι που οδηγεί στην Μάρπησσα και από κει στην κορυφή του λόφου Κέφαλου, όπου είναι το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Ένα άλλο μονοπάτι από τον Πρόδρομο οδηγεί στην παραλία του Δρυού.

Μέρος του Βυζαντινού δρόμου στην Πάρο

Μερικές διαδρομές με αρίθμηση

Παροικιά-Κακάπετρα-Θαψανά-Μαράθι

Μήκος διαδρομής: 10,8km
Υψόμετρο min. 9 m – max 482 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 509 m – κατάβασης 363 m
Βαθμός δυσκολιίας: Μέτριο

Παροικιά-Ανερατζά-Καμάρι-Αγκαιριά

Μήκος διαδρομής: 11,48km
Υψόμετρο min. 9 m – max 286 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 398 m – κατάβασης 335 m
Βαθμός δυσκολιίας: Μέτριο

Καμάρι-Ανερατζά-Αγ. Πάντες

Μήκος διαδρομής: 6,7km
Υψόμετρο min. 98 m – max 672 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 600 m – κατάβασης 37 m
Βαθμός δυσκολιίας: Δύσκολο

Μώλος-Τσουκαλιά-Αμπελάς-Σάντα Μαρία

Μήκος διαδρομής: 12,8km
Υψόμετρο min. 0 m – max 36 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 26 m – κατάβασης 26 m
Βαθμός δυσκολιίας: Εύκολο

Λεύκες-Αγ.Κυριακή-Αυκουλάκι-Αγ.Γεώργιος-Λαγκάδα-Λεύκες

Μήκος διαδρομής: 12,76km
Υψόμετρο min. 103 m – max 466 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 721 m – κατάβασης 604 m
Βαθμός δυσκολιίας: Δύσκολο

Λεύκες-Λαγκάδα-Άσπρο χωριό-Δρυός

Μήκος διαδρομής: 10km
Υψόμετρο min. 18 m – max 473 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 330 m – κατάβασης 559 m
Βαθμός δυσκολιίας: Δύσκολο

Μαράθι-Αρχ.Λατομεία-Βουνιά-Λεύκες

Μήκος διαδρομής: 5,51km
Υψόμετρο min. 152 m – max 385 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 283 m – κατάβασης 241 m
Βαθμός δυσκολιίας: Δύσκολο

Βυζαντινό μονοπάτι-Μάρπησσα

Μήκος διαδρομής: 5,5km
Υψόμετρο min. 10 m – max 201 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 85 m – κατάβασης 233 m
Βαθμός δυσκολιίας: Μέτριο

Λεύκες-Πρόδρομος-Λεύκες

Μήκος διαδρομής: 11,56km
Υψόμετρο min. 28 m – max 323 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 368 m – κατάβασης 515 m
Βαθμός δυσκολιίας: Μέτριο

Λεύκες-Νάουσα

Μήκος διαδρομής: 10,6km
Υψόμετρο min. 1 m – max 257 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 736 m – κατάβασης 880 m
Βαθμός δυσκολιίας: Εύκολο

Κώστος-Σάντα Μαρία

Μήκος διαδρομής: 12,61km
Υψόμετρο min. 0 m – max 480 m
Υψομετρική διαφορά ανάβασης 462 m – κατάβασης 602 m
Βαθμός δυσκολιίας: Εύκολο

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή