Μουσεία της Πάρου
Πληροφορίες για όλα τα μουσεία της Πάρου
Τι μουσεία θα βρείτε στην Πάρο
Η Πάρος διαθέτει αρκετά μουσεία και συλλογές για τους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν κάτι από την ιστορία και την παλιά ζωή της Πάρου.
Μουσεία στην Πάρο υπάρχουν σε διάφορους οικισμούς, όπως στην Παροικιά, στη Νάουσα, στη Μάρπησσα, στις Λεύκες και αλλού.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου
Το αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου, χτίστηκε το 1960, δίπλα στο Γυμνάσιο της Παροικίας και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας, λόγω των εκθεμάτων του που βρέθηκαν σε ανασκαφές σε Πάρο και Αντίπαρο.
Είναι ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Ανάμεσά τους, η Νίκη της Πάρου, Κυκλαδικά εδώλια, ψηφιδωτά, η αρχαϊκή μαρμάρινη Γοργώ, που σύμφωνα με το μύθο είναι τέρας και προκαλεί τρόμο σ’ όποιον την αντικρίζει, ο οποίος απολιθώνεται, κούροι, ο ποιητής Αρχίλοχος, αμφορείς παριανού εργαστηρίου, θεότητες κλπ.
Στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάρου, υπάρχουν ευρήματα από τα εργαστήρια κεραμικής και μαρμαρογλυπτικής, ενώ στον υπαίθριο χώρο εκτίθενται αγάλματα και σαρκοφάγοι κλασικής και ρωμαϊκής εποχής, καθώς και ψηφιδωτά που βρέθηκαν στην Παναγία Εκατονταπυλιανή.

Πληροφορίες: 2284021231
Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα εκτός Δευτέρας (8.00 - 15.00)
Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα εκθέματα είναι:
- Μαρμάρινο άγαλμα Γοργούς (Αρ. Μουσείου 1285), ύψους 1.35 μ. Σώζεται σχεδόν ακέραιο. Αποτελούσε κεντρικό ακρωτήριο ναού. Βρέθηκε το 1993 σε αρχαίο δημόσιο οικοδόμημα στην Παροικιά. Μέσα 6ου αιώνα π.Χ.
- Δύο μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες (Αρ. Μουσείου 758-759) από το Ηρώο του Αρχιλόχου. Στη μία εικονίζεται ο Αρχίλοχος στη νεκρική κλίνη και στην άλλη λιοντάρι που κατασπαράσσει ταύρο. Βρέθηκαν ενσωματωμένες στο δάπεδο του αιθρίου της Καταπολιανής. Τέλη 6ου αιώνα π.Χ.
- Μαρμάρινο κολοσικό άγαλμα Αρτέμιδος (Αρ. Μουσείου 1251) από το Δήλιο της Πάρου, ύψους -με την πλίνθο- 2.74 μ. Πρόκειται για το λατρευτικό άγαλμα του ιερού, στον τύπο της αρχαϊκής κόρης με χιτώνα. 480-490 π.Χ.
- Μαρμάρινο άγαλμα Νίκης (Αρ. Μουσείου: 245), ύψους 1.35 μ. Λείπουν το κεφάλι, τα χέρια και τα φτερά. Βρέθηκε στο Κάστρο της Παροικιάς Πάρου. 470 π.Χ.
- Μαρμάρινο άγαλμα ένθρονης θεάς (Αρ. Μουσείου 162), ύψους 1.57 μ. Λείπουν το κεφάλι και τα χέρια. Βρέθηκε στην Αγκαιριά Πάρου το 1885 από τον Loewy
- Μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο του 6ου αιώνα π.Χ. (Αρ. Μουσείου 733). Επίστεψη αναθηματικού κίονα στο Ηρώο του Αρχιλόχου. Σώζει επιγραφή που αναφέρεται στην ίδρυση του μνημείου από το Δόκιμο (4ος αιώνας π.Χ.).
- Νεολιθικό ειδώλιο γυναικείας μορφής σε θέση οκλαδόν με τα χέρια κάτω από το στήθος (Αρ. Μουσείου 886). Σωζόμενο ύψος 0,055 μ. Βρέθηκε στο νησί Σάλιαγκος.
- Μαρμάρινο άγαλμα κόρης με χιτώνα (Αρ. Μουσείου 802), σωζ. ύψους 0.86 μ. Βρέθηκε στα Πρωτόρια Ναούσης. 6ος αιώνας π.Χ
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου "Γιάννης Γκίκας"
Από το 2003 λειτουργεί η Δημοτική βιβλιοθήκη Πάρου, με μεγάλη επιτυχία. Στεγάζεται σε ένα όμορφο αναπαλαιωμένο κτίριο, μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικίας.
Έχει στη διάθεση του κοινού, περισσότερους από 11.000 τίτλους, έχει πλούσιο τμήμα αρχειακού υλικού, για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάρου, και ένα ειδικό τμήμα για τον αρχαίο παριανό ποιητή Αρχίλοχο.
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική, αλλά και ως αναγνωστήριο, ενώ διαθέτει και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Πληροφορίες: 2284028233
Λαογραφικό μουσείο Μάρπησσας
Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Μάρπησσας, βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο του χωριού που ιδρύθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας.

Είναι ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο, αναπαράσταση ενός τυπικού σπιτιού της Πάρου, και σ’ αυτό βρίσκονται όλα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης ενός νοικοκυριού, προσφορά των Μαρπησσαίων. Παραδοσιακά παλιά έπιπλα, αργαλειός, σκεύη και διάφορα άλλα αντικείμενα από την παραδοσιακή ζωή της Πάρου.
Πληροφορίες: 2284041217
Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα εκτός Τρίτης (10.00 - 14.00 & 18.00 - 22.00)
Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού του Αιγαίου
Το μουσείο αυτό βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Lefkes Village και ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία - συγγραφέα Γιώργο Πίττα. Μέσα σ’ αυτό βρίσκονται εκθέματα της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Πάρου αλλά και του Αιγαίου και αντικείμενα των παλαιών παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για κάθε ενότητα έχει και την ιστορία της που αναγράφεται σε φωτογραφικά ταμπλό.

Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού
Στο λόφο της Μάρπησσας, στην ανατολική πλευρά της Πάρου, βρίσκεται το Μουσείο γλυπτικής "Νίκος Περαντινός".
Ο Νίκος Περαντινός γλύπτης, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών από το εργαστήριο του Θωμά Θωμόπουλου συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1941 διορίζεται μόνιμος γλύπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου εκτέλεσε σημαντικές αποκαταστάσεις αρχαίων γλυπτών. Υπήρξε δάσκαλος της απλότητας και της κλασικής φόρμας, κατά καιρούς παίρνει πολλές διακρίσεις και βραβεία και η δουλειά του ξεχωρίζει.

Το 1964 γυρίζοντας από το Παρίσι ιδρύει το εργαστήρι Μαρμαρογλυπτικής στην Αγία Άννα της Πάρου, θέλοντας να δώσει συνέχεια στην παράδοση της Γλυπτικής στην Πάρο. Τα εργαστήρια αυτά είναι ανοικτά για άτομα κάθε ηλικίας που αγαπούν το χώρο γλυπτικής.
Η Ακαδημία Αθηνών στις 23 Μαρτίου 1991 του απονέμει το Αριστείο Καλών Τεχνών στον τομέα της Γλυπτικής. Μετά τον θάνατο του (20 Ιουλίου 1991) δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. Φύλλου 1045) η ίδρυση του Μουσείου Γλυπτικής Ν. Περαντινός.
Το Μουσείο λειτούργησε αμέσως μετά το θάνατό του το 1991, στην Πάρο, σε μια μικρή αίθουσα. Τα δέκα οκτώ χρόνια που πέρασαν τα Δ.Σ. του Μουσείου προσπάθησαν και πέτυχαν να επεκταθεί το Μουσείο με την βοήθεια του Δήμου Πάρου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα βρίσκεται σ’ ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και στις πέντε μεγάλες αίθουσές του φιλοξενεί γλυπτά, έργα του Νίκου Περαντινού.

Πληροφορίες: 2284041217, 2284023851
Ώρες λειτουργίας: κάθε μέρα (07.00 - 15.00)
Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας Μπενέτου Σκιαδά "Σκορπιός"
Το μουσείο αυτό, που βρίσκεται στην είσοδο της Αλυκής, ένα γραφικό ψαροχώρι στο νοτιότερο άκρο της Πάρου, φιλοξενεί έργα του αυτοδίδακτου λαϊκού καλλιτέχνη Μπενέτου Σκιαδά. Δεξιοτέχνης στις κατασκευές, ο Μπενέτος Σκιαδάς έχει δημιουργήσει εκπληκτικές μινιατούρες, με σπουδαιότερες αυτές των καραβιών όλων των ιστορικών περιόδων. Ο καλλιτέχνης συμμετείχε σε διάφορους διαγωνισμούς και βραβεύτηκε.

Στον αύλειο χώρου του μουσείου εκτίθενται σε μικρογραφία, ομοιώματα του Κάστρου της Παροικίας, του μοναστηριού της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, ενός Τηνιακού περιστεριώνα, της Παναγίας της Τήνου και άλλων θεμάτων του Κυκλαδίτικου τοπίου.
Μουσείο Βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης
Το σχολείο των καθολικών κατά την Τουρκοκρατία, στον Άγιο Αθανάσιο, ανακαινίστηκε και σήμερα στεγάζεται σ’ αυτό το μουσείο βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης της Πάρου.
Εκτίθενται ξυλόγλυπτα, λατρευτικά σκεύη, γλυπτά της ρωμαϊκής και ενετικής περιόδου, εικόνες παριανών και κρητικών αγιογράφων του 12ου και 13ου αιώνα, καθώς και το μοναδικό τμήμα της τοιχογραφίας που σώθηκε στο Βυζαντινό ναό του 12ου αιώνα, στα Πρωτόρια της Νάουσας.
Σημαντικότερες εικόνες, η Δέηση, η Αποκαθήλωση και η Παναγία η Βρεφοκρατούσα.
Το Σπίτι της Λογοτεχνίας
Ο Δημοτικός Ξενώνας των Λευκών στην Πάρο, ένα επιβλητικό κτίριο στο κέντρο του Ράμνου, μετατράπηκε σε "Σπίτι της Λογοτεχνίας", με πρωτοβουλία του Δήμου Πάρου και του Ελληνικού Κέντρου Λογοτεχνικής Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).
Στο κτίριο φιλοξενούνται συγγραφείς, μεταφραστές και άλλοι καλλιτέχνες, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ηρεμία του χώρου, δημιουργούν.

Το Σπίτι της Λογοτεχνίας, στις Λεύκες της Πάρου, έχει ενταχθεί σε ένα δίκτυο ευρωπαϊκών εστιών. Έχει 14 δωμάτια, μία βιβλιοθήκη, χώρο μελέτης και χώρο εργασίας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λειτουργεί όλο το χρόνο.
Βυζαντινό Μουσείο
Το Βυζαντινό μουσείο Πάρου βρίσκεται στο χώρο της Εκατονταπυλιανής, στην Παροικιά. Σ’ αυτό υπάρχουν σπάνιες εικόνες του 17ου και 18ου αιώνα, εκκλησιαστικά αντικείμενα και πολύτιμα κειμήλια, της μεταβυζαντινής ιστορίας της Πάρου.
Η συλλογή εικόνων και κειμηλίων στην Εκατονταπυλιανή άρχισε στις αρχές του αιώνα μας, με πρωτοβουλία του αρχιμανδρίτη και εφημερίου της Εκατονταπυλιανής Γεωργίου Φιλ. Σκαραμαγκά (1867 - 1944). Σε πρώτη φάση περιελάμβανε έργα που βρίσκονταν από αιώνες στον ίδιο το ναό και άλλα που συνελέγησαν από εκκλησίες της Παροικίας. Έκτοτε η συλλογή εμπλουτιζόταν συνεχώς είτε από δωρεές, είτε με την περισυλλογή και άλλων εικόνων.

Στην πρώτη μεγάλη αίθουσα εκτίθενται κυρίως εικόνες, στο μικρό παρεκκλήσι ξυλόγλυπτα και στην τρίτη αίθουσα άμφια, πόρπες, άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια και ο ξυλόγλυπτος επιτάφιος της Εκατονταπυλιανής. Στις δύο μικρότερες αίθουσες, σε ειδικές προθήκες, εκτίθενται έργα αργυροχοΐας.
Πληροφορίες: 2284021243
ανοιχτά από τον Απρίλιο, το καλοκαίρι ανοιχτά όλη μέρα
Λαογραφικό Μουσείο Λευκών
Στις Λεύκες, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που διαχειρίζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Υρία". Εκεί θα βρείτε δείγματα της παλαιάς ζωής όπως κεντήματα, υφαντά, εργαλεία κ.λ.π. Τα αντικείμενα αυτά έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές Λευκιανών και η πρώτη δωρεά έγινε από τον Νίκο Παντελαίο. Να σημειωθεί ότι το Λαογραφικό Μουσείο στις Λεύκες είναι το πρώτο Λαογραφικό μουσείο που λειτούργησε στην Πάρο.

Πληροφορίες: 2284042414
Λειτουργεί από 15/6 έως 15/9
Ιστορικό και λαογραφικό μουσείο – Συλλογή Όθωνα Κάπαρη
Στο Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο Πάρου (Συλλογή Όθωνα Κάπαρη), το οποίο βρίσκεται παραπλεύρως της πλατείας της Νάουσας, ενός από τους γραφικότερους οικισμούς της Πάρου, βρίσκεται η προσωπική συλλογή του Όθωνα Κάπαρη, επιφανούς και προσφιλούς παριανού γιατρού. Υπάρχουν ευρήματα από τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη των Κουκουναριών, αρχαία νομίσματα, χάρτες, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των αγροτών της Πάρου, ναυτικά αντικείμενα, ιστορικά βιβλία κ.λπ.
Υπάρχει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Νάουσα της δεκαετίας του ’50, που ο ίδιος φωτογράφισε. Στο Μουσείο, το οποίο διαχειρίζεται, βρίσκεται πάντα ο κ. Γιάννης Βασιλιόπουλος, ο οποίος πρόθυμα ξεναγεί τους επισκέπτες.