Κώστος, Πάρος

Ο γραφικός οικισμός Κώστος στην Πάρο

Ο ορεινός οικισμός Κώστος στην κεντρική Πάρο

Ο γραφικός οικισμός Κώστος στην Πάρο

Κώστος: ανάμεσα στους λόφους της Πάρου, ο οικισμός με αλσάκι και αρκετό πράσινο, έχει μια γοητεία και αξίζει τον κόπο να τον επισκεφτεί κανείς. Έχει θέα προς τον κόλπο του Μώλου και στους λόφους που τον περιβάλουν, τον Κέφαλα και τον Αντικέφαλο. Στο κέντρο του χωριού δίπλα σε ένα μικρό αλσάκι είναι ο ναός της ενορίας Άγιος Παντελεήμονας.

Αξιοθέατα στο χωριό, είναι το σπίτι του μεγάλου δασκάλου του γένους του Αθανάσιου του Πάριου και λίγο έξω από το χωριό τα παλιά πλυσταριά, που πρόσφατα ανακαινίστηκαν.

Ο Κώστος βρίσκεται 7χμ από την Παροικία, σε υψόμετρο 160 μ. μακριά από την παραλία, γι’ αυτό και εικάζεται ότι το όνομά του αποτελεί παράφραση του όρου "Acosta" που σημαίνει "μακριά από την παραλία ".

Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας, γι’ αυτό δεν αποκλείεται η ονομασία του να προέρχεται από τη λατινική λέξη "Custodia" που δηλώνει τη φρουρά, που πιθανότατα υπήρχε στο χωριό λόγω της τοποθεσίας του. Μία ακόμη εκδοχή, είναι να οφείλει την ονομασία του στα άνθη του ομώνυμου λουλουδιού "Κώστος" που φυτρώνει στην περιοχή.

Στον Κώστο γίνονται τρία μεγάλα πανηγύρια τους καλοκαιρινούς μήνες, στη μνήμη του Αθανάσιου Πάριου (24 Ιουνίου), της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και του Αγίου Παντελεήμονος, προστάτη του χωριού, (27 Ιουλίου). Ενδιαφέρον έχει όμως και μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού, με στάση στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας για μια σούμα, παραδοσιακό ποτό της Πάρου, συνοδευόμενη από τοπικές λιχουδιές.

Θα βρείτε: εστιατόρια, ταβέρνες, παραδοσιακό καφενείο

Πανηγύρια: Αθανάσιου Πάριου, της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Παντελεήμονος

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή