Γεωγραφία και Πάρκο Πάρου

Η γεωγραφία και το Περιβαλλοντικό-Πολιτιστικό Πάρκο της Πάρου

Γεωγραφικά χαρακτηριστικά και το Πάρκο της Πάρου

Πανοραμική φωτογραφία της Πάρου

H Πάρος βρίσκεται στο κέντρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, το οποίο αποτελείται από 24 νησιά. Απέχει 90 μίλα από τον Πειραιά και έχει περίπου 15.000 κατοίκους. Το υπέδαφος της Πάρου είναι από γρανίτη και ασβεστολιθικά πετρώματα κατά κύριο λόγο, συγκριτικά δε με τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος διαθέτει αρκετά υπόγεια νερά και έτσι το νησί υδροδοτείται από τις διαθέσιμες ποσότητες, χωρίς να γίνεται μεταφορά από αλλού.

Υγρότοπος στην Πάρο

Στο κέντρο του νησιού είναι ο κύριος ορεινός όγκος που τον διαδέχονται μαλακοί όγκοι χαμηλών λόφων. Το μεγαλύτερο μέρος των ακτών στην Πάρο –εκτός μέρος του βόρειου τμήματος- κρύβουν πανέμορφες παραλίες, που περιμένουν το σύγχρονο περιηγητή να αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Τόσα πολλά και διαφορετικά μυστικά, όσες και οι παραλίες.

Δάση δεν συναντά κανείς, αλλά βλάστηση χαμηλή, σκληρή ή κοντόκορμα δένδρα, μεγάλους θάμνους, όπως πουρνάρια, φίδες, σχινάρια, κουμαριές, πικροδάφνες και σε ελάχιστες παραθαλάσσιες περιοχές ένα είδος μικρού κέδρου και αρμυρίκια.

Στην Πάρο εξακολουθούν να υπάρχουν υγρότοποι, παρά τις συνέπειες από τη μεγάλη οικιστική ανάπτυξη. Στο νησί απογράφηκαν συνολικά 10 υγρότοποι, όλοι φυσικοί, που παρά τον μικρό τους αριθμό η ποικιλία τύπων υγρότοπων είναι αξιοσημείωτη: Έλος Κολυμπήθρες, Λιμνοθάλασσα Σάντα Μαρία, Αλυκή Αγκαιριάς, Έλος Μώλου ή Κεφάλου, Έλος Παροικίας, Έλος Χρυσής Ακτής, Αλυκή Πούντας, Λιμνοθάλασσα Πούντας, Αλυκές Λάγγερης (Πλατιά Άμμος) και Πίσω Αλυκή.

Οι αρκετές, σε σχέση με την έκταση της Πάρου, καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για αμπελοκαλλιέργεια και ελαιοκαλλιέργεια. Όπου η διαμόρφωση του εδάφους δυσκόλευε την καλλιέργεια, οι άνθρωποι έφτιαχναν πεζούλες, σύστημα αντιστήριξης του χώματος, ώστε να συγκρατείται και να δημιουργούνται καλλιεργήσιμοι χώροι. Είναι χαρακτηριστικό όλων των Κυκλαδονησιών, αλλά και της εφευρετικότητας του ανθρώπου, να βρίσκει τρόπους, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς την επιβίωσή του.

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες στην Πάρο

Περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο Πάρου

Στον κόλπο που βρίσκεται το μοναστήρι του Αϊ Γιάννη Δέτη απέναντι από την Νάουσα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργήθηκε το Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο πάνω σε μια χερσόνησο 800 στρεμμάτων, με ιδιαίτερο γεωλογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Παραδοσιακά καΐκια στο περιβαλλοντικό πάρκο της Πάρου

Πρωτοπόρο στο είδος του στις Κυκλάδες, λειτουργεί κυρίως με εθελοντές και σ’ αυτό λαμβάνουν χώρα κάθε είδους εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα στο Πάρκο μπορείτε να απολαύσετε την ομορφιά και την ηρεμία της φύσης της Πάρου, κάνοντας μια βόλτα στα μονοπάτια της περιοχής όλο το χρόνο, κάθε εποχή.

Στην περιοχή αυτή, είναι το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη, εγκαταστάσεις των Ρώσων στα Ορλωφικά και το μεγάλο καρνάγιο του 20ου αιώνα.

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου εφαρμόζει ένα σχέδιο έργων και δράσεων πράσινης ανάπτυξης για την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού και της φύσης της περιοχής.

Στο Πάρκο οργανώνεται ένα ετήσιο Φεστιβάλ από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο, με ποικίλες ποιοτικές εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, χορού και λόγου, αλλά και δράσεις περιβαλλοντικές και αθλητικές.

Φωτογραφίες

Φωτογραφία με ανθισμένο θυμάρι Βράχος που μοιάζει με γλυπτό Τοπίο με ελαιόδεντρα και πεζούλες Αμπέλια στην Πάρο Φάρος μέσα στο περιβαλλοντικό πάρκο Μία από τις παραλίες μέσα στο περιβαλλοντικό πάρκο Ενότητα με ξύλινα καΐκια μέσα στο περιβαλλοντικό πάρκο Φάρος μέσα στο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πάρκο Βράχος που μοιάζει με γλυπτό στο περιβαλλοντικό πάρκο Περπατώντας στο περιβαλλοντικό πάρκο, σήμανση μονοπατιού Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Δέτη

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή