Η φύση της Πάρου

Περιγραφή της φύσης της Πάρου

Τοπίο με ροζ λουλούδια στην Πάρο

Στην Πάρο δόθηκαν απλόχερα ομορφιές και θέλγητρα της φύσης που μαγεύουν τον ταξιδιώτη. Το κλίμα είναι εύκρατο και ξηρό, με ήπιους χειμώνες και λίγες βροχοπτώσεις. Το καλοκαιράκι, τα μελτέμια δροσίζουν και φέρνουν κάποια ισορροπία τις θερμές ημέρες. Γενικά η διαμονή του επισκέπτη της Πάρου είναι ευχάριστη όλες τις εποχές του χρόνου.

Από το φθινόπωρο έως την άνοιξη λόγω κλίματος έχουμε οργιώδη βλάστηση που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες και ιδίως οι περιπατητές αυτές τις εποχές.

Η πλούσια χλωρίδα που συναντά ο επισκέπτης της Πάρου, γρήγορα ανατρέπει την αντίληψη για τα ξερά-άγονα Κυκλαδονήσια. Το κλίμα στην Πάρο ευνοεί την ανάπτυξη μιας πλούσιας ποικιλίας φυτών. Οι μέχρι τώρα καταγραφές δεν έχουν εντοπίσει απειλούμενα είδη στο νησί. Το μεγαλύτερο μέρος της φυσικής βλάστησης της Πάρου είναι υποβαθμισμένο λόγω της βοσκής, της οικοδομικής δραστηριότητας και των καλοκαιρινών πυρκαγιών και έχει αντικατασταθεί φυσικά από θαμνώδη και χορτολιβαδική βλάστηση.

Σήμερα, στην Πάρο, συναντάμε κυρίως τα εξής είδη χλωρίδας: χαρουπιά, πουρνάρι, αρμυρίκι, φίδα, κέδρο, αγριοκυπάρισσο, σχίνο, αγριελιά, πεύκο σε περιοχές που έχουν αναδασωθεί, κ.α.. Συναντάμε επίσης πολλά είδη χόρτων (καυκαλίθρες, ραδίκια, ζοχούς, μυρώνια, κάλφα, σταμναγκάθι, μάραθο), βασικά στοιχεία της διατροφής των Παριανών και αρκετά αρωματικά (δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, μάραθο, φλισκούνι), που χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική απογειώνοντας τις γεύσεις, αλλά και σαν εξαιρετικά αφεψήματα.

Αρωματικά βότανα στην Πάρο

Στην παραθαλάσσια ζώνη φύεται ο κρίνος της θάλασσας, ο αμάραντος, και το κρίταμο.

Οι υγρότοποι στην Πάρο προσθέτουν ψηφίδες φυσικής ομορφιάς, πλουτίζουν τη χλωρίδα και δημιουργούν ζωτικούς χώρους για τα μεταναστευτικά πουλιά. Υπάρχουν αρκετοί υγρότοποι που υποδέχονται αρκετά μεγάλο αριθμό πουλιών και όχι μόνο μεταναστευτικά. Στους υδροβιότοπους οι ερωδιοί, οι αργυροτσικνιάδες, οι πελαργοί γίνονται φωτογραφικά "θέματα" όσων θέλουν να αποτυπώσουν στο χαρτί την ομορφιά της φύσης.

Πληροφορίες για τις περιοχές Natura στην Πάρο

Οι προστατευόμενες χαρακτηρισμένες περιοχές Natura στην Πάρο είναι:

  • Η περιοχή του έλους Κολυμπήθρες που βρίσκεται βορειοδυτικά του οικισμού της Νάουσας και έχει 30 στρέμματα εμβαδόν
  • Η λιμνοθάλασσα της Σάντα Μαρίας, 2 χλμ ανατολικά της Νάουσας, με εμβαδόν 20 στρέμματα
  • Η ρεματιά με τις πεταλούδες, που βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού της Πάρου, κοντά στη μονή Χριστού. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ένα ρυάκι και τα πολλά φρύγανα, πουρνάρια και αγριοκυπαρίσια. Ο βιότοπος αυτός έχει μεγάλη οικολογική σημασία λόγω της παρουσίας της πεταλούδας Tiger Month, σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα
  • Ολόκληρη η περιοχή του Μώλου, οικισμού της ανατολικής Πάρου
  • Όλα τα μικρά νησάκια γύρω από το νησί της Πάρου

Οι επισκέπτες του καλοκαιριού δεν έχουν την τύχη να απολαύσουν τα καταπληκτικά "κάδρα" που περίτεχνα ζωγραφίζει η φύση. Θαυμάζουν όμως τις συστηματικές καλλιέργειες των ανθρώπων όπως το αμπέλι, που αιώνες αποτελεί μέρος ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Αιγαίου. Φυσικά εξακολουθεί να γίνεται έστω και με μειωμένο ρυθμό η καλλιέργεια σιταριού. Έτσι κάποιοι ίσως δούνε τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου τις θεριζοαλωνιστικές που παίρνουν τη θέση των επίπονων χειρονακτικών εργασιών να συλλέγουν το "χρυσό" καρπό.

Η καλλιέργεια της ευλογημένης ελιάς από τους Παριανούς μας δίνει εικόνες ελαιώνων σε όλη την έκταση σχεδόν του νησιού. Τον αρχαιότερο τον συναντάμε στις Λεύκες, έναν από τους ομορφότερους οικισμούς της Πάρου.

Τοπίο με μικρό πουλί

Ο Παριανός αμπελώνας

Ο αμπελώνας της Πάρου δίνει εξαιρετικό κρασί με ονομασία προέλευσης

Η δόξα του Παριανού αμπελώνα χάθηκε με το χρόνο, αλλά δεν έσβησε. Έως και το 1985 οι αμπελώνες ξεπερνούσαν τα 10.000 στρέμματα, σήμερα όμως έχουν περιοριστεί στα 5.000 στρέμματα.

Οι ποικιλίες που επικρατούν στην Πάρο είναι η Μανδηλαριά, Βάφτρα (ερυθρές), το μαύρο Αηδάνι, το λευκό Σαββατιανό και η Μονεμβασιά που βρίσκεται αποκλειστικά μόνο στην Πάρο και δεν είναι τυχαίο, ότι το 1997 το κρασί από αυτή την ποικιλία, αναγνωρίστηκε με ονομασία προέλευσης από την Πάρο.

Περιποίηση των αμπελιών στην Πάρο

Στην Πάρο λειτουργεί το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, καθώς και άλλα τέσσερα οινοποιεία. Στα περισσότερα σπίτια όμως υπάρχει παριανό κρασί από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, ορισμένοι μάλιστα παραγωγοί, εκτός από δική τους χρήση πωλούν και στη λιανική.

Φωτογραφίες

Παραλία με αλμυρίκια Φωτογραφία ενός γαϊδουριού Μία σαύρα λιάζεται πάνω σε έναν βράχο Αγκάθι με εντυπωσιακό μωβ χρώμα Άσπροι γλάροι πετάνε στον καταγάλανο ουρανό Φωτογραφία με ένα δέντρο Ένας ερωδιός σε υγρότοπο της Πάρου Ανθισμένα αγριολούλουδα Φθινοπωρινή φωτογραφία του παριανού αμπελώνα Διαδικασία λιωσίματος των σταφυλιών με παραδοσιακό τρόπο Διαδικασία λιωσίματος των σταφυλιών με παραδοσιακό τρόπο

Βρείτε μας

Σχετικά με το aboutparos.gr

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

Contact information

Διαφημιστείτε
Webmaster | Administrator

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών . Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το aboutparos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα aboutparos είναι ανεξάρτητες από το aboutparos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το aboutparos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή